Wrakken die al meer dan 100 jaar op de bodem van de Noordzee liggen, worden voortaan automatisch erkend als erfgoed. Dat heeft de Belgische regering beslist. Voor de Belgische kust liggen meer dan 350 wrakken, vaak uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Ook die jongere wrakken kunnen extra beschermd worden. Staatssecretaris van de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) wil zo voorkomen dat ze geplunderd of beschadigd worden.
VRT NWS 21-9-2018 Bart Rooms
Scheepswrakken in het Belgische gedeelte van de Noordzee worden voortaan beter beschermd. Dat heeft de Belgische regering beslist op voorstel van Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD). Wrakken die 100 jaar of ouder zijn, zullen automatisch erkend worden als cultureel erfgoed. Wrakken jonger dan 100 jaar, zoals die uit de Tweede Wereldoorlog, kunnen door de Staatssecretaris ook erkend worden als erfgoed.
Wereldwijd liggen meer dan drie miljoen wrakken op de bodem van de zee. In het Belgische gedeelte van de Noordzee alleen al liggen er meer dan 350, vaak uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Wereldoorlogen woedde er niet alleen een oorlog op land, maar ook op zee. Vorig jaar nog werd het wrak van een Duitse duikboot teruggevonden voor de kust van Zeebrugge.
“De wrakken vertellen een donkere bladzijde uit onze Europese geschiedenis”, zegt Staatssecretaris De Backer. “Maar het is wel een donkere bladzijde, uitgevochten op onze Noordzee, die mee bepaald heeft hoe onze samenleving er vandaag uitziet. Daarom is het zo belangrijk die herinneringen te koesteren en te beschermen.”
Naast historische waarde hebben wrakken ook een ecologische en recreatieve waarde. Al te vaak worden wrakken geplunderd of vernield. De nieuwe wetgeving, die ook internationaal geldt, wil hier komaf mee maken. Alle wrakken die meer dan honderd jaar onder water liggen, worden automatisch erkend als erfgoed onder water. Wrakken die minder dan honderd jaar onder water liggen, denk aan de wrakken uit WO II, kunnen door de Staatssecretaris gelijkgesteld worden met cultureel erfgoed onder water.
Op dit moment zijn er elf wrakken erkend in het Belgische gedeelte van de Noordzee. Ze worden ter plaatse bewaard en genieten van speciale beschermingsmaatregelen. Ze blijven toegankelijk voor bijvoorbeeld duikers, maar er is een verbod op activiteiten of werken die het wrak kunnen schaden, zoals ankeren, lijnvissen of dreggen. De erkende wrakken komen ook terecht op de zeekaarten.
Tentoonstelling: Ons maritiem erfgoed
De schatten van de Noordzee komen ook aan bod in de tentoonstelling ‘Ons Maritiem Erfgoed’. De federale Belgische overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer heeft uit haar rijke archieven unieke documenten opgedoken, geïllustreerd met al even uitzonderlijke foto’s die de dramatische periode en de rol van de zee weergeven. Een selectie hiervan is de basis van de tentoonstelling.
De tentoonstelling loopt van vrijdag 21 september tot en met 28 oktober 2018. Telkens op vrijdag, zaterdag en zondag van 13u – 18u in het Natiënhuis in Antwerpen.
Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/09/21/wrakken-in-noordzee-krijgen-extra-bescherming/